Recordant Ernest Moradell, un geni de la publicitat

GABRIEL MARTÍN | Si parlem d’Ernest Moradell, és molt probable que aquest nom no resulti gaire familiar a la majoria de la gent. Aquest palamosí és un d’aquells exemples d’allò que diuen que “ningú es profeta en la seva terra”.

 

Va néixer el 1920 i ha estat considerat un dels pioners del disseny gràfic a Espanya. El 1935 va començar la seva formació a l’Escola d’Arts i Oficis de Sant Martí de Provençals, el 1936 va entrar a formar part de l’equip de dibuixants de Seix Barral. A partir de 1950 va començar la seva carrera en el món de la publicitat, primer com a director d’art de l’agència Gabernet on es va especialitzar en maquetació editorial i després a Alas/Interalas. Des d’aquestes agències va realitzar campanyes per Punto Blanco, Bolígrafos BIC, Cerveses Damm, Pepsicola o Philips, Nescafé, RENFE, Torras Hostench, “La Caixa” i el Ministeri d’Informació i Turisme. Va ser autor de campanyes i cartells de caràcter institucional com “Mantenga limpia España”,”Cajas de Ahorro”, “Promoción del libro” o “Compre productos españoles”.

 

Per altra banda Moradell va ser un dels fundadors de Grafistes FAD, entitat creada el 1961 i que més endavant passaria a anomenar-se Associació de Dissenyadors Gràfics del Foment de les Arts Decoratives (ADG-FAD).  Al llarg de la seva vida va tenir un fort compromís en reivindicar la necessitat d’escoles de disseny, d’associacions i d’entitats de promoció, alhora que va plantejar entre els professionals un debat sobre el rol del dissenyador respecte al de l’artista i el de l’artesà.

 

Aquest palamosí va formar part d’una generació de grafistes que, durant les dècades dels anys 1950 i 1960, van contribuir a

la modernització del llenguatge gràfic i publicitari tant a Catalunya com a l’estat espanyol. Alguns dels seus treballs s’han convertit en referents per a molts professionals del sector i van ser escollits p

 

er revistes tan prestigioses com la “Graphis Annual”, “Gebrauchsgraphik” i “Modern Publicity” que van lloar tant el seu llenguatge com els recursos gràfics i creatius que emprava. La força de les seves imatges es poden veure al Museu del Disseny de Barcelona. Allà hi ha exhibits un gran nombre de obres originals que ell mateix va cedir i formen part dels seus fons.

Moradell va morir a Barcelona el 24 de maig de 2005. Si hom passeja pel cementiri municipal de Palamós pot visitar el columbari on reposen les seves despulles, doncs sempre va tenir el desig de rebre sepultura en la vila que el va veure néixer. Fins hi tot, com qui diu, es va endur el seu propi disseny a la tomba com evidencia la seva obra “llàgrima” que cobreix la seva làpida. Un epitafi cromàtic que representa la seva ànima d’artista.

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *