Personatges palamosins. Recordant el bàlsam Cané.

El Palamós del tombant dels segles XIX i XX va tenir nombrosos personatges populars. Durant la dècada dels anys 1890 corria pels carrers de la vila un individu singular que mereix un record. Era en Cané, un calongí d’una seixantena d’anys, prim, d’alçada regular, amb un bigoti blanquinós, que vestia una brusa de quadres oberta pel davant, pantalons de vellut, gorra, portava sempre un bastó a la ma per l’estil dels que feien servir els negociants de bestiar i una caixeta de cuir penjada al coll.

La caixeta de cuir anava plena d’una cinquantena de petites ampolletes d’uns 30 grams d’una substància groc-verdosa molt semblant a l’oli d’oliva, fruit d’una maceració d’herbes aromàtiques de la contrada a la manera d’altres bàlsams populars d’aquella època com els bàlsams Malats, Tranquil o Samarità que avui en dia han quedat en l’oblit.

En Cané amb el seu bàlsam va trobar la manera de guanyar-se la vida. Recorria els carrers i les places, sobretot els dies que hi havia fira o mercat, amb la cantarella de:

-Bàlsam Cané! Bàlsam Cané!

De vegades feia experiments en públic per a demostrar-ne les seves virtuts i la seva eficàcia, sobretot en la curació de cremades. Quan aconseguia congregar força gent al seu voltant treia una olla d’aigua bullint i hi ficava el dit o la mà. Després aplicava el bàlsam sobre la zona afectada per impedir que la pell enrogís i aturés l’aparició de cap butllofa. Els espectadors que contemplaven atònits els experiments d’en Cané adquirien el bàlsam sense pensar-ho.

El bàlsam Cané va tenir un èxit extraordinari. No hi havia casa a Palamós, que no disposés d’una ampolleta esperant el moment més adient pel seu ús.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *