La majoria per la mínima

El Periodico publica avui una enquesta de com quedarien els resultats si les eleccions se celebressin avui.

Les enquestes són una arma de doble filo, doncs són subjectives i a vegades depèn del mitjà que les publica perquè es decantin més o menys a favor d’una força concreta.

Aquesta enquesta té una dada irrefutable, la majoria absoluta de l’independentisme està garantida, si bé és molt dèbil. Sumen majoria absoluta però perden algun diputat en comparació amb els resultats del 27S del 2015.

Sigui quin sigui el resultat, hem de recordar que les enquestes solen equivocar-se molt. Si bé és una imatge que ens permet fer-nos la idea d’en quina situació està la ciutadania, no ens aporta una imatge real de quin pot acabar sent el resultat i molt menys definitiu. Les enquestes arribaven a donar una majoria absoluta a Convergència i Unió l’any 2010 quan finalment no va superar els 62 escons.

Queda clar en l’enquesta que l’independentisme suposa la meitat de la ciutadania, de la mateixa manera que ho representa l’unionisme. Com es resoldrà? El 21D. La pregunta que ens hauríem de fer és si els partits ens explicaran què faran el dia 22, o més aviat després de nadal quan el nou govern s’hagi constituït.

Com que la premsa viu de l’especulació segurament es dediquin les portades a una suposada batalla entre Puigdemont i Junqueras, però el que convé és que ambdòs tinguin clar què passarà quan es guanyi, i sobretot quan es governi.

ERC va fer un tripartit per treure el govern a Mas l’any 2003 en la transició entre Pujol i el seu dofí i CiU va fer les retallades més grans de la història a més de tenir el cas 3% (entre altres) voleiant al seu voltant. Ara, que les direccions i presidenciables són diferents, hem de fer un vot de confiança a aquests partits i la CUP. Aquests últims han fet un esforç molt gran pel país en prendre decisions per beneficiar el conjunt tot i poder no agradar als seus votants.

Les eleccions s’apropen i les enquestes no pararan de publicar-se! Veurem com se succeeixen els fets i des d’aquí en farem un seguiment molt curós.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *