Els pastorets dels Showboys, hereus d’una llarga tradició a Palamós.

GABRIEL MARTIN | L’Associació Cultural Showboys de Palamós dirigida per Alexan Weltz ja fa quinze anys que representa la funció de “Els Pastorets” al teatre la Gorga basada en el text de Josep Maria Folch i Torres però amb una adaptació actualitzada, plena d’humor, amb gags que reflecteixen la situació present. Aquest any són tres funcions atesa la creixent demanda dels espectadors, els dies 28, 29 i 30 de desembre, sota l’eslògan “Els pastorets dels Showboys: no en sabíem més, ja tenim quinze anys”.

Tres lustres transmetent la màgia del Nadal a través d’un text que reinventen cada temporada en funció de la situació social i política del país, una obra que a través de l’humor serveix per purgar tots els mal i angoixes que viu la societat catalana.

Uns pastorets sorprenents, la història d’en Lluquet i en Rovelló amanida de personatges i escenes imprevisibles. Perquè tot allò que sembla que no pugui passar a la tradicional història de l’adveniment del Messies aquí pot passar, com el referèndum de l’1 d’octubre, l’aplicació del 155, la irrupció de la Guàrdia Civil enmig de la representació o un àngel reivindicant l’acolliment de refugiats. Allò que diuen que, l’actualitat sovint, supera la pròpia ficció es fa palès en aquesta representació, i tot es paeix millor si es representa amanida d’humor.

Cada any s’omple el teatre per a veure aquestes funcions fins a tal punt que aquest esdeveniment ja s’ha convertit en un clàssic des què aquesta associació cultural palamosina va decidir recuperar “Els Pastorets” que ja tenen una dilatada tradició a la nostra vila.

L’agrupació teatral La Gespa té precisament els seus orígens en les representacions que feien de “Els Pastorets” pels volts 1965, sota la direcció de Ramon Serra, Ramon Sarquella i Mn. Xavier Ferrer. L’any 1969, van representar “El més petit de tots”, també de Folch i Torres, sota el nom d’Agrupació Teatral del Cine Club Palamós i el 1970 ja van adoptar el nom Grup Escènic Palamosí, Gespa.

 

Però si gratem més en el passat teatral de Palamós veurem que aquesta tradició és molt més antiga. Sabem que durant la república va ser habitual la representació de “Els Pastorets” de Folch i Torres en els teatres palamosins tot i que no en tenim dates precises. El 28 de setembre de 1943, al teatre Carmen una agrupació teatral local va representar “Pastores en Nochebuena”, un poema dramàtic sacre líric en quatre actes. Era una tota recitada en vers, amanida amb actuacions musicals durant els entreactes i que comptava amb més d’una trentena d’actors. Els Pastorets de Folch i Torres, durant uns anys es van veure afectats per la imposició del castellà com a única llengua permesa en les representacions teatrals. El 1951 una altra agrupació local argumentant que “desde algunos años atrás que en estas fiestas encontràbase un vacio por la falta de la tradicional representación de Els Pastorets” van decidir suplir aquest buit representant una obra de característiques similars i de text en català. Es tractava de “El naixement de Jesús” de Lluís Millà. Entre la gran quantitat de “Pastorets” publicats al principi del segle XX, convé destacar aquesta versió, tant per la qualitat literària com per la resolució dramatúrgica. L’obra era musicada pels mestres A. Marraco i S. Farrés i comptava amb un cor de pastors, àngels i dimonis que amenitzava les oïdes dels presents.

La continuada vigència i l’innegable atractiu de “Els Pastorets” com a espectacle per a totes les edats es deriven de la capacitat dels conreadors del gènere de mantenir al llarg dels segles la frescor i la ingenuïtat del drama primigeni, al mateix temps d’aconseguir guanyar la complicitat dels espectadors mitjançant la crítica i la burla de la vida social i política del moment.

Llarga vida a “Els Pastorets”!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *